Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Program dla szkół

Program dla szkół”, w którym uczestniczy nasza szkoła skierowany jest do dzieci klas 1-5 uczęszczających do szkół podstawowych .W ramach programu dzieciom udostępniane są bezpłatnie owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia oraz produkty mleczne. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz środków pochodzących z budżetu krajowego.

Warunkiem udziału dziecka w programie jest złożenie przez rodzica lub opiekuna prawnego deklaracji korzystania z produktów mlecznych oraz warzyw i owoców.

Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, kiedy kształtują się ich nawyki żywieniowe

Program ma również na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym .

Rodzaje działań towarzyszących o charakterze edukacyjnym.

Każda szkoła uczestnicząca bowiem w Programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje także różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.

Dla dzieci Pamiętnik Chrumasa oraz Broszura Ekipa Chrumasa na tropach zdrowego żywienia.

Katalog działań edukacyjnych obejmuje m.in.:

  • organizowanie lekcji edukacyjnych , konkursów tematycznych,
  • organizowanie warsztatów kulinarnych,
  • zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych w różnych formach,
  • wspólne spożywanie drugiego śniadania połączone z degustacją owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów (w tym produktów ekologicznych i regionalnych),
  • organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych, zakładów przetwórstwa owoców i warzyw (w tym ekologicznych)
  • organizowanie przedstawień
  • prowadzenie gazetek tematycznych

Materiały edukacyjne do pobrania lub wydruku:

Realizację Programu nadzoruje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Informacja o  łącznej liczbie porcji owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez uczniów w I półroczu :

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa I semestrze roku szkolnego 2020/2021 dzieci będą otrzymywały owoce, warzywa, soki/przeciery owocowe, mleko i produkty mleczne przez 12 wybranych tygodni. Liczba porcji otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo-warzywnego wynosi 44 w półroczu, natomiast liczba porcji w ramach komponentu mlecznego wynosi 42 w półroczu.